Πώς να αποτρέψετε την κοινή χρήση των δεδομένων Facebook με άλλες εφαρμογές

Το Facebook σάς επιτρέπει να αλλάξετε το απόρρητο και τις πληροφορίες που παρέχονται σε εφαρμογές τρίτων για την προστασία δεδομένων στο κοινωνικό δίκτυο. Η εναλλακτική λύση επιδιώχθηκε από τους χρήστες μετά από ένα σκάνδαλο που αφορούσε το κοινωνικό δίκτυο την περασμένη εβδομάδα. Η έρευνα των αμερικανικών εφημερίδων αποκάλυψε ότι οι πληροφορίες των περισσότερων από 50 εκατομμυρίων ανθρώπων είχαν καταστρατηγηθεί.

Για να κάνετε τα δεδομένα ενημερωμένα στο κοινωνικό δίκτυο πιο ασφαλή, δείτε πώς να διαγράψετε εφαρμογές, να αλλάξετε το απόρρητο και να αποφύγετε την κοινή χρήση των πληροφοριών σας με ιστότοπους τρίτων.

Αποτροπή των online δοκιμών από τη χρήση προσωπικών δεδομένων στο Facebook

Δεδομένα από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook αποκτήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν παράνομα

Καταλάβετε την υπόθεση

Σύμφωνα με αναφορές στο The Gardian και το New York Times, η συμβουλευτική εταιρεία Cambridge Analytica χρησιμοποίησε δεδομένα από 50 εκατομμύρια ανθρώπους που παρανόμως αποκτήθηκαν από την προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ το 2016.

Αυτά τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω ενός ψυχολογικού τεστ - με το ίδιο στυλ με το "Τι διάσημο βλέπετε;", το οποίο ήταν επιτυχημένο στη Βραζιλία. Για να δοκιμάσει, ο χρήστης έπρεπε να εξουσιοδοτήσει την εφαρμογή να δει κάποιες πληροφορίες από το προφίλ Faceboook.

Ονομάζεται "αυτή η ψηφιακή ζωή", η εφαρμογή σχεδιάστηκε από τον ερευνητή Aleksandr Kogan. Συνολικά, 270.000 χρήστες έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους στο Facebook και επίσης οι πληροφορίες όλων των φίλων της πλατφόρμας, συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ατόμων.

Η Kogan ήταν υπεύθυνη για την παροχή των πληροφοριών στην Cambridge Analytica. Η εταιρεία προσλήφθηκε για υποψήφια καμπάνια Donald Trump. Σύμφωνα με έρευνες στον Τύπο των ΗΠΑ, η συμβουλευτική εταιρεία θα είχε χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που συγκέντρωσε το Facebook για να δημιουργήσει στρατηγικές (συμπεριλαμβανομένων φημών, ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης) και να επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Ο ερευνητής θα είχε πουλήσει τα δεδομένα για $ 800.000.

Σύμφωνα με το Facebook, η πολιτική κοινωνικού δικτύου επιτρέπει στους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα μόνο για να βελτιώσουν την εμπειρία εφαρμογής. Η πώληση αυτών των πληροφοριών ή η χρήση τους για τη διαφήμιση απαγορεύεται.

Δείτε πώς μπορείτε να περιορίσετε την πρόσβασή σας σε εφαρμογές τρίτων στο Facebook

Είναι σύνηθες για τους χρήστες να επιτρέπουν σε εφαρμογές και ιστότοπους που δεν ανήκουν στο Facebook να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες λογαριασμού - ακόμη και χωρίς να διαβάζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις του καθενός. Ωστόσο, μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του Facebook για να αυξήσετε την ιδιωτικότητα και να αποφύγετε την κατάχρηση προσωπικών πληροφοριών.

Πώς να διαγράψετε εφαρμογές τρίτων από το Facebook

Αν έχετε ήδη παραχωρήσει πρόσβαση στα δεδομένα σας, μπορείτε να ακυρώσετε την άδεια Facebook. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αφαιρώντας από το λογαριασμό σας τις εφαρμογές που δεν θεωρείτε αξιόπιστες.

Βήμα 1. Κάντε κλικ στο εικονίδιο "μενού" που υποδεικνύεται από ένα βέλος στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης και, στη συνέχεια, επιλέξτε "Ρυθμίσεις".

Επιλέξτε ρυθμίσεις από το μενού Facebook

Βήμα 2. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο "Εφαρμογές" στο μενού στην αριστερή πλευρά. Βρείτε το όνομα της εφαρμογής στη λίστα και κάντε κλικ στο "x" δίπλα στο όνομα για να την καταργήσετε.

Βήμα 3. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο και θα πρέπει να κάνετε κλικ στο "Κατάργηση".

Απενεργοποίηση εφαρμογών τρίτου μέρους στο Facebook

Η παρακάτω διαδικασία παίρνει την άδεια από οποιαδήποτε ενσωμάτωση του λογαριασμού σας στο κοινωνικό δίκτυο με εφαρμογές από το εξωτερικό Facebook ή άλλους ιστότοπους. Δηλαδή, με την απενεργοποίηση του πόρου δεν θα είναι πλέον δυνατή η εγγραφή ή σύνδεση σε οποιαδήποτε σελίδα με τα δεδομένα του Facebook. Ωστόσο, αυτό δεν εγγυάται ότι οι προηγουμένως εγκατεστημένες εφαρμογές δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στις πληροφορίες που έχετε ήδη μοιραστεί.

Βήμα 1. Πρόσβαση στο Facebook. Στην επάνω δεξιά γωνία, κάντε κλικ στο μικρό σετ και στο μενού που εμφανίζεται, μεταβείτε στην ενότητα "Ρυθμίσεις".

Αποκτήστε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του Facebook

Βήμα 2. Από τις επιλογές διαμόρφωσης, επιλέξτε "Εφαρμογές".

Αποκτήστε πρόσβαση στις ρυθμίσεις εφαρμογής του Facebook

Βήμα 3. Μετακινηθείτε προς τα κάτω στην επιλογή "Εφαρμογές, Sites και Plugins" και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή "Επεξεργασία".

Μεταβείτε στην επιλογή "Εφαρμογές, τοποθεσίες και προσθήκες" του Facebook

Βήμα 4. Επιλέξτε "Απενεργοποίηση πλατφόρμας".

Απενεργοποιήστε την ενοποίηση με εφαρμογές τρίτων στο Facebook

Περιορίστε τις πληροφορίες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι εφαρμογές

Μια άλλη επιλογή είναι να περιορίσετε τα δεδομένα που μπορούν να προσεγγιστούν από εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από τους φίλους σας. Από προεπιλογή, τα άτομα που έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τις πληροφορίες σας μπορούν να "πάρουν" τη χρήση των εφαρμογών και να τα καταστήσουν διαθέσιμα. Η δικαιολόγηση του κοινωνικού δικτύου είναι ότι "αυτό κάνει την εμπειρία σας καλύτερη και πιο κοινωνική". Ελέγξτε το βήμα προς βήμα με τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας.

Βήμα 1. Πρόσβαση στο Facebook. Στην επάνω δεξιά γωνία, κάντε κλικ στο μικρό σετ και στο μενού που εμφανίζεται, μεταβείτε στην ενότητα "Ρυθμίσεις".

Αποκτήστε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του Facebook

Βήμα 2. Από τις επιλογές διαμόρφωσης, επιλέξτε "Εφαρμογές".

Αποκτήστε πρόσβαση στις ρυθμίσεις εφαρμογής του Facebook

Βήμα 3. Στην ενότητα "Εφαρμογές που χρησιμοποιούν άλλοι χρήστες", κάντε κλικ στο κουμπί "Επεξεργασία".

που χρησιμοποιούν οι άλλοι χρήστες "από το Facebook

Βήμα 4. Καταργήστε την επιλογή των πλαισίων για τα στοιχεία που δεν θέλετε να παρέχουν πληροφορίες σε εφαρμογές. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο "OK" για να ολοκληρωθεί.

Καταργήστε την επιλογή των πλαισίων για πληροφορίες που δεν θέλετε να μοιραστείτε το Facebook

Via The Verge και το Guardian

Facebook: Πώς να ανακτήσετε τα διαγραμμένα μηνύματα; Ανακαλύψτε στο φόρουμ.